Защо трябва да се извършва профилактика на климатиците?

Профилактиката на климатици е сред най-съществените и едновременно най-подценявани дейности от потребителите.

Голяма част от хората не само, че не са извършвали нито веднъж профилактика на своя климатик, но и изобщо не са запознати с ползите от нея. Това е често допускана грешка сред потребителите, която рано или късно дава своето отражение.
Навярно се питате защо е необходимо да подлагате климатика си на профилактика? Както и през какъв период е препоръчително да се случва това?

Както всеки друг уред, така и климатика има някакъв амортизационен срок. Отсъствието на редовна поддръжка в т.ч. и профилактика може не само да ускори този срок, но и да допринесе за пълното амортизиране на уреда. А едва ли някой от Вас иска точно това?

В резултат на по-продължително ползване особено през активните периоди като зимата и лятото, климатиците не само, че се задръстват с прах, но и със солидно количество бактерии. Те от своя страна затруднят дейността на уреда. Профилактиката на климатици има за  цел точно това – не само да премахне натрупаните мръсотии, но и да унищожи бактериите.

Освен натрупването на прах и бактерии, дългосрочното използване може да доведе и до генериране на неприятен мирис и шум. Това е изключително неприятно за хората ползващи климатици както у дома, така и в офиса. Замислете се само колко непоносима работна среда може да причини един не добре работещ климатик?

Относно това през какъв период се извършва профилактиката на климатици – отговора е изключително нееднозначен. Периода, както и честотата на профилактиката се определя, както индивидуално от всеки потребител, така и от това дали уреда се ползва ежедневно или не. Логично е, ако климатика се ползва по-често и профилактиката да се реализира през по-малки интервали от време. Обикновено при постоянна употреба дейностите по профилактика на климатици трябва да се извършват поне 2 пъти в годината, понякога и по-често. Ако климатика не се ползва постоянно, то и една профилактика годишно би била достатъчна за поддържането на високи нива на ефективност при употреба.

Подобни публикации

До какво може да доведе нередовната профилактика на моя климатик? Профилактиката на климатици е една от топ дейностите, които всеки отговорен собственик на климатик е редно да осъществи.
Профилактика на климатици - задължителна процедура Наближава края на лятото и точно сега е момента да помислите за климатичната си система и да осъществите една рутинна процедура по профилактика на климатик.
Профилактика на климатик - една топ услуга Профилактиката на климатици е сред топ услугите свързани с експлоатацията на климатични системи. Тази услуга обикновено се извършва през определен интервал от време.

Търсене