Полезни съвети при избор на климатик

Необходимост от климатик

Климатика спомага за една по приятна и лесна среда на живот. С климатика може за максимално кратко време да регулираме температурата на въздуха. Климатика ни помага да водим по-добър, по-здравословен и лесен начин на живот, което спомага да се чувстваме по отпочинали и работоспособни. Когато температурата е прекалено висока или ниска, това допринася за по-ниска работоспособност и дискомфорт на човешкия организъм.
 

Какво трябва да знаем при избора на климатик?

Решили сте да си купите климатик, но определено нищо не знаете за климатичните системи, какви модели са, къде могат да се закупят, какво е нужно за монтажа и каква мощност трябва да е климатика.

На първо място трябва да се определи желания тип климатик: прозоречен, мобилен, сплит система, таванен, канален, както и мулти-сплит система, състояща се от едно външно тяло и няколко вътрешни тела.
 

Всяка климатична система има своите предимства и недостатъци.

Най-често използваните климатични системи са за стенен тип монтаж (състоящ се от две части - вътрешно и външно тяло).Този тип климатици имат висока ефективност, относителна гъвкавост на монтаж и компактен дизайн. Климатиказа да работи ефективно на режим отопление, външната температура не трябва да е под минус 10 градуса. Повечето климатици имат различни допълнителни функции (йонизатор, допълнително филтриране и пречистване на въздуха, дезодорираща функция и още много други в зависимост от модела климатик).Ако искате да инсталирате климатик в апартамента си или офиса, най-добрия и практичен избор е мулти-сплит система (стенен тип), която съчетава всички параметри -цена, качество, изпълнение, монтаж и гъвкавост.

Ако стаята (и),която изисква климатик има висок таван. Може да разгледате възможността за инсталиране на канален или касетъчен климатик. Каналния климатик е в състояние за пречистване на въздуха в няколко стаи, както и да предоставят чист въздух от природата. Каналния климатик е идеален за офиси, къщи или апартаменти. Касетъчен тип - това е климатик издълбан в тавана, в долната част на които се вижда правоъгълен панел(във формата на квадрат),които има решетка и щора за входящия въздух. Касетъчния тип се използва предимно за големи зали, магазини, ресторанти и офиси.

След като се определи какъв тип климатик е нужен, трябва да се определи каква е точната кубатура на помещението и какъв климатик е необходим. Трябва да се вземе в предвид и загубата на топлина (пукнатини по прозорците, има ли дограма, често ли се отваря вратата, наличието на камина и други). Ако се вземе климатик по-малък от колкото е необходимо, това може да доведе до бързо износване и повреда на климатика. От друга страна, за да се презастраховаме и вземем климатик с повече от необходимите киловати ще натоварим излишно сметката за електричество.Също така трябва да се знае, че за ремонта дори на най-евтините климатици се изисква в повечето случаи висока сума. Не е добре да се вземе и климатик с по-голяма мощност от необходимата, защото така се губи ефекта на икономия(на електрическа енергия).

След като се определи вида и мощността на климатика, може да се пристъпи към избора на функционални характеристики, външен вид, дизайн и производител. Основната задача на климатика е да охлажда. Повечето климатици имат и функция отопление. Трябва да се отбележи ,че не трябва при минус 10 минус 15 градуса навън да се разчита за ефективно отопление. Почти всички климатици имат и функция изсушаване на въздуха. Тази функция е полезна за влажни помещения, магазини или в помещения с басейни и други. За подобряване на комфорта и качеството на въздуха, има различни допълнително вградени филтри, йонизатори и овлажнители. Също така трябва да се вземе в предвид и големината, дизайна, цвета на вътрешното тяло спрямо интериора. Но най-голямо внимание трябва да се обърне на производителя и каква гаранция дава съответния производител. Обикновено най-евтините климатици имат най-малко гаранция и най-често се развалят (и излизат най-скъпи). Като се вземе в предвид цената  на монтажа на климатика е по добре да се вземе малко по-скъп климатик, но също така и по-надежден с по-дълъг гаранционен срок. Поради това, нашите експерти препоръчват да си закупите първокласни климатици от доказани производители и марки. Нашите експерти са готови да ви помогнат при избора на климатик.

Много важно и препоръчително е монтажът да се извърши от фирмата от която сте закупили климатика. Защото ако се развали климатика и трябва да се отстрани повреда, често пъти се случва да се прехвърля вината за повредата от фирмата продавач на фирмата монтирала климатика. За да избегнете тези неудобства най-добре  е една фирма да извърши огледа на помещението, продажбата и монтажа на климатика.

След като вече сте определили вида, мощността и марката  климатик, идва ред на най-важната част - монтажът. Качествения монтаж отнема от два до три часа средно. Стандартния монтаж е до 3 метра. След като се монтира климатика, клиента получава инструктаж за поддръжка и правилно ползване на климатика. Нашите специалисти ще ви помогнат да изберете климатик и професионално да бъде инсталиран.
 

Важни фактори при избор на климатик

Кубатурата на помещението. Счита се, че за всеки един кубичен метър се равнява на около 50W мощност. В зависимост от това дали има или няма изолация, може да намалим или увеличим процента на отопление или охлаждане. Ако апартамента ви е на първия етаж, тогава трябва да добавим до 10% мощност за отопление при нулева за охлаждане. Ако апартаментът ви е на десетия етаж, трябва да добавим с 10% за охлаждане и отопление. Ако апартаментът ви е югоизточен или югозападен, тогава не е нужно да увеличаваме процентите за отопление, а само за охлаждане с около 5%. Стандартно остъклените мансардни прозорци, при тях е необходим по-висок процент на охлаждане и отопление, защото са на открито.е трябва разликата между вътрешната и външната температура да е повече от 5-7 градуса, максимум 10 градуса. По принцип климатизирането на помещението влияе много благотворно на пациентите със сърдечно съдови заболявания или на по-възрастните хора тъй като, когато организма е прегрят, сърцето е в условия на стрес, то трябва да бие по очистено, за да може да раздвижва кръвта и по този начин да охлажда тялото. Правилото, че по-евтиното излиза по-скъпо важи с пълна сила и при избора на климатик в повечето случай по-скъпите климатици, които са клас А излизат много по-евтини, защото когато се използва за отопление и охлаждане, те спестяват вложените пари.

В момента най-актуалните цени на климатиците са около 450лв. за обикновен климатик, който е предимно за охлаждане и 1050лв. за инверторен климатик. Поддръжката на климатика е основно от смяна на филтри, които се свалят и почистват поне веднъж в месеца. Редовната профилактика на филтрите помага за намаляване на риска от болести. Големите разлики в температурата водят до стрес на човешкия организъм.

Подобни публикации

“За“ закупуването на климатици Голяма част от хората желаят да си осигурят целогодишен климатичен комфорт у дома си. Навярно и Вие сте част от тези хора?
Покупка на климатик - едно разумно решение С наближаването на лятото идва момента, в който да помислим и за себе си. Навярно все още помните изминалото лято и горещините от които не можехме да намерим спасение, дори и у дома.
Видове климатици Компактен агрегат, които се състои от кондензатор, работно колело на вентилатора, електродвигател на вентилатора, компресор, изпарител и капилярна тръба.

Търсене