Основни видове климатици според конструкцията и мощността им - част I

Различните видове климатични системи могат да бъдат разделени в две основни групи и те са промишлени и битови. Тези групи се различават предимно по начина си на приложение. Към промишлената група се причисляват тези климатици, които са по-мощни и съответно които работят в помещения с по-голяма площ от 100 кв.м. Към битовите климатици спадат тези, които са съответно по-малко до средно мощни и са предназначени за климатизация на по-малки помещения с площ не по-голяма от 80 кв.м. Освен тези два типа климатици има и един, който се е обособил като среден и той е полупромишлен тип климатични системи.

В тази статия ще Ви представим битовите и полу-промишлените климатици. Според типа на конструкцията си климатиците се подразделят на две по-големи групи, а именно климатични системи, които се състоят от 1 блок наречени моноблок, и сплит системи изградени от два и дори повече блокове.

Системи тип моноблок са:
  • Мобилни климатици - отличителното на този тип климатици е че потребителите могат да ги инсталират и сами, както и да ги местят от една стая в друга. Недостатъкът на тези климатични системи е че степента им на охлаждане е сравнителното по-малка, от тази на сплит системите.
  • Прозоречни климатици – монтират се на самия прозорец, което от своя страна предизвиква намаляване на светлината в помещението където е монтиран. По-евтините модели от този тип климатици се ползват само за охлаждане, при по-скъпите модели е създадена възможност и за отопление. Предимства на този тип климатици е ниската им цена и бързия монтаж.

Сплит климатични системи:
  • Мултисплит система - този тип климатици е разновидност на сплит системите. Отличава се с това, че към дадено външно тяло могат да бъдат монтирани няколко вътрешни тела, които да са с различна мощност. Монтажа на климатични системи от този тип е доста скъп.

Това са само част от видовете климатични системи. Надяваме се, че чрез тази статия сте се запознали с някои от типовете климатици и техните предимства.

Подобни публикации

Инверторни климатици Високите сметки за консумирана електроенергия, както и за парно получавани от повечето домакинства често се превръщат в сериозен проблем.
Как да изберем най-подходящия климатик за дома си? Коледните празници наближават, а това от своя страна предвещава застудяване.
Климатици - по-скъп или по-евтин ? Една от дилемите пред всеки човек, решил да се възползва от покупката на климатици е естествено дали да избере по-качествено, но и по-скъпо решение или пък да се задоволи с бюджетен климатик.

Търсене