Какво представлява климатика? Как работи климатика?

Все повече нараства дeлът на българските домакинства закупили си климатици. Докато за някои климатичните системи са лукс, то за мнозина те са необходимост. Поради това, че климатиците никак не са евтини електроуреди и повечето потребители ги закупуват с намерението да ги ползват по-дългосрочно.

Какво представлява климатика?
Първата дефиниция за климатика е дадена от Уилис Кериър през 1908 г. Той се смята за бащата на климатиците и дава следната дефиниция за тях:
  • Уред за поддържане на подходяща температура в сградата или помещението
  • Система, чрез която се освобождава въздуха от прекомерна влага през определени сезони
  • Уред  за ефективно освобождаване на въздуха от микроорганизми, прах, сажди и други чужди тела
  • Електроуред за охлаждане на въздуха в помещението през различните сезони
  • Система за отопление на въздуха в помещението през зимния сезон

Как работи климатика?
Работата на Вашия климатик се състои в преместването на топлината в помещението извън него, като по този се постига охлаждане. Климатикът осъществява своята дейност чрез специална течност, която се нарича хладилен агент. Той променя състоянието си от течно в газообразно, като по този начин поглъща топлия въздух и го преобразува в студен.

Преди да бъде измислен климатика, охлаждането се е осъществявало посредством големи блокове лед. В последствие с появата на климатика той се оказва сравнително по-добра алтернатива от съхраняването на блокове лед.

За разлика от повече уреди за охлаждане и отопление като печки и радиатори, климатиците са сложни механични системи. Техния избор до голяма степен зависи от квадратурата на помещението, за което са предназначени. Различните видове климатици имат и съответен таван на натоварване.

Ако имате намерение да правите промени в жилището си редно е да вземете предвид и това при избора на климатик, тъй като ако той е предназначен за по-малка квадратура, то едва ли ще е може да отговори напълно на Вашите нужди при преустройство.

В случай, че желаете да си закупите климатик, но все още не сте наясно с това как да го изберете просто се свържете с екипа ни.

Подобни публикации

5 трика при покупка на климатик в София Предстои ви покупка на климатик в София? Чудите се каква марка и модел да изберете? Искате уред, които освен да пести пари и да гарантира домашен комфорт?
Климатици - по-скъп или по-евтин ? Една от дилемите пред всеки човек, решил да се възползва от покупката на климатици е естествено дали да избере по-качествено, но и по-скъпо решение или пък да се задоволи с бюджетен климатик.

Търсене