Видове климатици

Прозорeчен климатик

Компактен агрегат, които се състои от кондензатор, работно колело на вентилатора, електродвигател на вентилатора, компресор, изпарител и капилярна тръба. Всички тези елементи са събрани в метална кутия, корпусът на която е със специално покритие(предпазващо от корозия и натрупване на прах).Монтажът на прозоречния климатик се извършва в отвор на неотваряем прозорец или в отвор направен във външната стената, с наклон под ъгъл от 3 градуса кум пода на съответното помещение. Примонтажа се използва „шейна“(плъзгащ се тип).Климатика се настройва с дистанционно или механично. Прозорачния климатикработи с хладилен агент R407 или R22.
 

Мобилен климатик

Този модел климатик е подвижен и лесно преносим за местата където е необходим. Много подходящи са за жилища. хотели и офиси, тъй като могат лесно и бързо да се пренасят в различни помещения. Мобилния климатик работи на режим отопление, охлаждане и вентилация. Настройва се механично или с дистанционно управление. Мобилните климатици се делят на два вида:

Компактна система, състояща се от едно тяло, което се разполага в климатизираното помещение. Недостатъка на този вид мобилен климатик е, че е много шумен. Въздуховодът трябва да се свърже с отвор в комина, стената или да се изведе през прозореца.

Разделна система, състояща се от две тела, като едното е в помещението което се климатизира а другото е от външната страна на прозореца. Този модел климатик има по-малък шум при работа. Външното тяло се състои от вентилатор и кондензатор. Вътрешното тяло се състои от компресор, вентилатор и изпарител, също така има и кутия за събиране на водата от изпарителя(която периодично трябва да се изхвърля).
 

Сплит система (подов, стенен, таванен)

Тези модели климатици се използват предимно за офиси, банки, жилища, по-малки магазини и др. Състои се от два агрегата(вътрешно и външно тяло).Този модел климатици могат да работя в режими на отопление, охлаждане, автоматичен режим, изсушаване и вентилация. Настройват се с дистанционно управление или ръчно. Климатиците за високо стенен монтаж са универсални модели, които са много добре решение заклиматизиране на малки и по-големи помещения. Вътрешното тяло се монтира високо на вътрешната стена, а външното тяло се монтира на външната стена. Вътрешното тяло се състои от: решетка, филтри, кондензна вана, подвижна клапа за изходящ въздух, дистанционно управление със стойка, монтажна метална планка, лагери, ротор на вентилатора, топлобменник, електрически двигател на вентилатора, корпус, двигател на подвижната клапа и електронен блок-приемник за сигналите на дистанционното управление. Външното тяло се състои от: предна решетка, горен капак, преден капак, опора на вентилатора, страничен капак, топлинно-токово реле, вътрешна преграда, перка на вентилатора, електрически двигател на вентилатора, топлобменник, заден капак, капилярна тръба, компресор, четирипътен вентил, сервизен кран, електрически кондензатор на компресора, електрически кондензатор на вентилатора, капак на електрическата част и основа на външното тяло.
 

Мултисплит система

Тази климатична система позволява да се монтират минимум 2 до 16 или повече вътрешни тела и едно външно тяло. Мулти сплит системата намира приложение при климатизирането на 2 до 4 близки помещения или едно голямо с няколко вътрешни тела и едно голямо външно тяло. Всяко едно вътрешно тяло е независимо едно от друго и е със самостоятелен циркулационен кръг. Монтажът на този тип климатична система се извършва както при сплит системата. Едно от предимствата на мулти-сплит системата е че, се използва само едно външно тяло и спестява място за монтаж. Мулти сплит системата има по добра ефективност и икономичност при експлоатация от няколко сплит системи. Мулти сплит системата се състои от: компресор, трипътни вентили на тръби за газ, тръби за газ, изпарители, тръби за течен хладилен агент, двупътни вентили за течност, дехидратор-филтър, капилярни тръби, соленоидни вентили, кондензатор, акумулатор, четирипътен вентил, датчик за температура и филтри.
 

Касетъчен тип

Вътрешното тяло се монтира на тавана – между същинския и окачения таван на помещението. Този модел климатик е подходящ за големи помещения. Въздуха се разпределя равномерно във всички точки на помещението(подава се въздухът отгоре в четирите посоки).Ако е необходимо може да се добави до 30% външен и 70% рециркулационен въздух. Също така имакасетъчни модели които подават въздуха в една или две посоки.Касетъчните климатици работят в режим на: охлаждане, изсушаване, термопомпено отопление, вентилация и допълнителни режими. Настрива се с дистанционно управление.Касетъчния климатик се използва често когато има изискване да не се вижда вътрешното тяло.
 

Канален тип

Вътрешното тяло се монтира между окачения и същинския таван, където се разполагат въздухопроводите. Въздухът от помещението се засмуква през декоративна решетка и след като се обработи се подава посредством въздухопроводи през нагнетателните решетки. Както касетъчния модел климатик, така и този модел има възможност да се добавя до30% външен и до 70% рециркулиран въздух. Дължината на въздухопровода може да достигне до 20метра.Този модел климатици се настройват с дистанционно управление и работят в режим на: отопление, охлаждане, автоматичен режим, вентилация, изсушаване и други допълнителни режими.

Касетъчни климатизатори канален тип с нагнетателни и смукателни решетки и въздуховоди (дъктове).Тези климатици са сплит система с термопомпен режим. Обработват до 100% рециркулационен въздух. Използват се предимно при по-голямо хоризонтално разстояние между вътрешното и външното тяло - до 30метра,и вертикално отклонение до 14 метра.
 

Колонен тип

Най-често се използват в големи помещения(заседателни зали, кафета, ресторанти, банки и други). Този тип климатик е с мощност от 5 до 25кw,имат ниско ниво на шум, спестяват енергия и са слабо вибриращи. Начина на работа им е като на сплит системите, свързани с външно тяло с един компресор и един или два вентилатора. Колонния тип климатици работят в режим на: отопление(с термопомпа или електрически нагревател, охлаждане, вентилация, изушаване и допълнителни режими. Колония тип климатици се монтират вертикално до стената, те имат красив и компактен дизайн.

Подобни публикации

Кратки съвети при избора на фирма за климатична техника Покупката на климатик в голям град като столицата ни е трудна задача с оглед на това, че в нея насищането на фирми предлагащи подобен тип техника е огромно.
Основни видове климатици според конструкцията и мощността им - част II Чрез предишната статия ние Ви запознахме частично с видовете климатици съобразно тяхната конструкция и мощност, сега ще Ви представим и останалите.
3 причини да си купим климатик Навярно сте забелязали, че все повече домакинства се решават да си закупят климатик.

Търсене