Видове климатици

Добре познатите в световен мащаб климатици са вече масово използвани и у нас в опит да гарантират приятен микроклимати за нас и нашите близки. В зависимост от редица фактори имаме и различни видове климатици. Най-честото групиране обаче се прави на база различните начини на работата им.

Съпоставяйки отделните модели, марки и прочие климатици, то неизменно се натъкваме и на класификацията – конвенционални, хиперинверторни и инверторни климатици. Конвенционалните климатици бяха по-популярни у нас преди десетина години. Днес обаче те постепенно намаляват своя дял в пазара на климатични системи, тъй като технологията им е остаряла. Все пак те все още съумяват да привличат купувачите, благодарение на ниските си цени.

Постепенно конвенционалните климатични системи бяха изместени от далеч по-модерните инверторни климатици, които освен приятен микроклимат се грижат и за ред други неща като чистотата на въздуха в помещенията, икономия на електричество, баланс на влажността и т.н. Макар инверторните климатици да са по-скъпи, то болшинството хора избират именно подобни климатични системи.

Причината за по-горния факт е, че модерните климатици не се разглеждат просто като покупка, а като инвестиция, която може да ни спести куп пари, особено у нас при фрапантните сметки за ток, на които сме добродушни получатели. Чрез инверторната технология тези климатици съумяват да намерят точния баланс между консумирана и отдавана енергия чрез регулиране мощността на компресора. В крайна сметка за целия си експлоатационен живот един климатик може да се изплати няколко пъти.

Хиперинверторните климатици имат същия режим на работа като инверторите. На практика използването на названието „хиперинвертори” или „хиперинверторни климатици” не е нищо повече от класификация с цел информиране на потребителя и като цяло се счита за търговско обозначение. Каква е разликата между инверторен климатик и хиперинвертор?

Разликата се корени в това, че най-добрите инверторни климатици са обособени като хиперинверторни климатични системи. Те са по-икономични, по-ефективни, по-модерни, по-тихи и разбира се по-скъпи. Както обаче вече споменахме днес покупката на климатик не е просто покупка, а инвестиция с цел спестяване на средства от сметките за електроенергия.

Подобни публикации

Избор на климатик През последните години се забелязва това, че все повече домакинства предпочитат именно климатиците за осигуряване на желания климатичен комфорт и то целогодишно.
Инверторни климатици Високите сметки за ток в края на месеца са неприятен момент за всяко домакинство.

Търсене