Съвети при профилактика на климатици

С оглед наблюдаваните температурни колебания през последните месеци, възниква необходимостта всеки дом да разполага с климатик. Повечето климатични системи са не само компактни, но и енергийно ефективни. Поради специфичния начин на инсталация на някои модели, понякога профилактиката на климатици се оказва трудна задача.

Непрофесионално извършената профилактика на климатици може не само да Ви струва абсурдно скъпо, под формата на силно завишени сметки за електроенергия, но и да застраши здравето Ви. Както при инсталацията на този тип уреди, така и при тяхната поддръжка се изисква намесата на компетентен техник в областта на климатичните системи.

Ако все пак сте твърдо решени сами да се заемете с поддръжката на Вашия климатичен уред, то трябва да сте наясно с това какво Ви предстои. Добре извършените дейности по поддръжката безспорно могат да възвърнат първоначалната висока ефективност от използването на уреда.

Сега ще Ви дадем някои основни съвети, които несъмнено ще са Ви от полза при климатичната профилактика:
  • Никога не почиствайте климатичния си уред, ако не сте го изключили от електрозахранването. Твърде вероятно е ако го направите да Ви удари ток.
  • При профилактиката на Вашия климатик използвайте специален спрей, предназначен за целта.
  • Почистете добре климатичните филтри, тъй като те са компонентите, в които обикновено се натрупват най-много прах и замърсявания. В случай, че филтрите са захабени или износени е необходимо да закупите нови и да ги подмените.
  • Внимавайте изключително много при почистването или подмяната на филтрите, за да не нарушите целостта на някой от останалите компоненти.

В случай, че след като сте осъществили всички дейности по отношение на климатичната поддръжка, и уреда отново не функционира добре , то трябва да се консултирате с техник. Възможно е причината за не добрата дейност на Вашия климатик да е не натрупаната прах и замърсявания, а нещо по-сериозно.

Анализирането на съществуващ проблем и неговото отстраняване в домашна обстановка е невъзможно, затова при необходимост от профилактика на климатици е най-добре да потърсите опитен климатичен техник.

Подобни публикации

Как да почистите климатика си? Повечето хора смятат, че топлият въздух излизащ от климатика им е сигнал за липса на достатъчно количество фреон.
Защо е необходима профилактика на вашия климатик? За дългосрочното функциониране на Вашия климатик е препоръчително през определен период от време да му се извършва профилактика.
До какво води нередовната профилактика? Ако имате желание да използвате климатика си по-дългосрочно, то задължително трябва да извършвате процедурите свързани с профилактика на климатици поне 2 пъти годишно.

Търсене