Причини поради които климатика увеличава потреблението си на електроенергия

Климатиците макар практични, понякога могат да бъдат и изключително не икономични уреди.
 
Днешната статия е посветена именно на това, как се отразява експлоатацията на климатиците върху сметките ни за електричество и каква е причината за покачването им?

Макар климатиците да са конструирани по такъв начин, че при тяхното използване да не се изразходва голямо количество електроенергия, то влиянието на някои външни фактори несъмнено възпрепятстват това.

Един от основните фактори влияещи върху покачването на ежемесечните разходи свързани с климатичната експлоатация е натрупването на прах в уреда. За никого не е тайна, че нито един домакински или промишлен уред не може да функционира правилно и високоефективно, ако е задръстен с мръсотия. Да вземем за пример един най-обикновен сешоар, нима не Ви е правило впечатление, че понякога при употребата му, той се награвяна изключително много. А някога минавало ли Ви е през ума на какво се дължи това и нормално ли е? Навярно повечето потребители не са, и ето го и отговора на този въпрос - работата на уреда се затруднява именно поради натрупаното количество прах в него, поради което в даден момент просто спира да функционира.

Подобно както при случая със сешоара, така и при климатика се натрупва прах, което по един или друг начин затруднява функционалността му, а това от своя страна води до увеличаване на разходите за ток.

Другата причина, която води до покачване на разходите на електроенергия при използване на климатик е неговият експлоатационен срок. Ясно е че всяко едно нещо в този живот има давност и при настъпването на нея няма как да очакваме всичко да е както в самото начало.

Да вземем за пример човека, той се ражда, пораства, остарява и умира. През целия си живот той изпълнява едни и същи жизнени функции, но с напредването на възрастта тяхната честота и  ефективност намаляват. Ако сравним състоянието на 30 годишен човек с такъв на 70, то разликата ще е осезаема. Макар, за да живеят и двамата да се нуждаят от храна и вода, то техните жизнени показатели сравнително ще се различават. Така е и при климатиците, колкото по-стара е една система, толкова тя е по-неикономична и по-неефективна. 

Подобни публикации

Видове климатици Компактен агрегат, които се състои от кондензатор, работно колело на вентилатора, електродвигател на вентилатора, компресор, изпарител и капилярна тръба.
5 трика при покупка на климатик в София Предстои ви покупка на климатик в София? Чудите се каква марка и модел да изберете? Искате уред, които освен да пести пари и да гарантира домашен комфорт?
Спестяване на енергия през лятото и зимата Регулирайте температурата често, за да избегнете прекалено студено. Ако зададете температурата с 1℃ по-висока при охлаждане , можете да спестите около 10% от електроенергия.

Търсене