Основни видове климатици според конструкцията и мощността им - част II

Чрез предишната статия ние Ви запознахме частично с видовете климатици съобразно тяхната конструкция и мощност, сега ще Ви представим и останалите.

Вече се запознахте с основните разновидности на системите моноблок, както следва прозоречните и т.нар. мобилни климатици, както и с мултисплит системите. Сега идва ред и на климатиците от стенен тип.
  • Таванноподов климатик - такъв тип климатици се монтират непосредствено на тавана, в случай, че не е окачен. Предимството на тази разновидност системи за климатизация е това, че разпределението на охлаждането е равномерно в цялото помещение.
  • Централен климатик - основната функция на този модел климатици е пречиствателна. Характерно за типа е предварително охлаждане и затопляне на въздуха постъпващ отвън на вътре, който се преразпределя в различните стаи посредством тръбна система. Този вид климатик е пригоден предимно за офис сгради, музеи, ресторанти и други.
  • Колонни климатици - често такива климатици се монтират в помещения, в които е нужна не малка студо и топлопроизводителност. Тези климатизационни системи изискват просторна площ за монтажа си. Предназначени за кино зали, ресторанти и др.
  • Многозолни системи - представляват тип главни системи чрез които се осигурява затопляне и охлаждане. Те съчетава две или повече външни и вътрешни тела, съединени в цялостна система. Появяват се сравнително скоро на пазара.
  • Касетъчен климатик - при този вид въздуха се разпределя чрез няколко на брой колектори, инсталира се директно на окачен таван. Касетъчните системи осигуряват бързо и равномерно охлаждане на помещението, в което се намират.
  • Стенен климатик - той обикновено се счита за един от най-разпространените. Известни са още и като климатизиращи сплит системи за битова употреба, тъй като са предопределени предимно за затопляне и охлаждане на различни видове жилищни сгради, като къщи, вили и апартаменти. Една от водещите причини за нарастващата употреба именно на този вид климатици е достъпната им цена.
Чрез тази статия целим, както да Ви запознаем с многообразието от типове климатици, така и да улесним Вашия избор.

Подобни публикации

Климатични режими В миналото климатиците са измислени така, че тяхното ползване да бъде съвсем просто. Първите климатици работели само на тристепенна система за охлаждане, както следва висока, средна и ниска.
Няколко стъпки при избор на климатици в София Градусите навън се понижават и Вие сте твърдо решени да предприемете някакви мерки, закупуването на климатик е едно от първите неща, които можете да направите.
Основни проблеми при климатиците Климатиците често не функционират правилно и това е в резултат на неправилната им експлоатация.

Търсене