Климатични режими

В миналото климатиците са измислени така, че тяхното ползване да бъде съвсем просто. Първите климатици работели само на тристепенна система за охлаждане, както следва висока, средна и ниска. В резултат на подобряване на технологиите съвременните климатици включват в себе си много по-модерни технологични компоненти, които осигуряват множество режими на работа.

Повечето от режимите са описани в ръководствата за потребителите, които идват заедно с климатиците, затова е важно да разберете как се отразява всеки един от тях върху икономията на електроенергия.

Сега ще се опитаме да Ви представим принципа на работа на отделните режими и ще анализираме тяхното пестене на електроенергия.

Охлаждащ режим - той е най-често използвания. Икономия на електроенергия при функционирането на климатици в този режим се постига при температура 25 С. При включване на климатика в охлаждащ режим, компресора се изключва, когато температурата достигне нивото определено в термостата, но вентилаторът продължава да работи. Компресорът на климатика започва отново да работи, когато стайната температура се увеличи.

Вентилаторен режим - при него вентилаторът непрекъснато работи, а компресора е изключен. Това очевидно има добър ефект върху разходите за ток. Недостатък на този режим е, че ако желаете да постигнете високо ниво на охлаждане, то при спрян компресор това е невъзможно.

Сух режим - има дни в годината, когато влажността причинява силно неудобство. Това се случва, особено в населените места в близост до морето. В такива дни намаляването или изцяло премахването на влажността в помещението осигурява изключителен уют. Включвайки климатика в сух режим той премахва влажността във въздуха. Вентилаторът на климатика работи при ниска скорост, кратка продължителност и на големи цикли, това несъмненено води до намаляване на излишната влажност. Това със сигурност е един добър режим за пестене на електроенергия, тъй като вентилаторът работи при ниска скорост. Този режим е подходящ по-скоро за изсушаване на въздуха, отколкото за охлаждане.

В икономичен режим при достигане на определената температура в термостата на различните видове климатици освен компресора се изключва и вентилатора.

Несъмнено икономията на електроенергия е свързана с цялостната работа на климатика.

Подобни публикации

Покупка на климатици в София София е един от градовете, които се отличават със сериозни колебания в температурно отношение и това резонно поставя предизвикателство за всеки, който държи да климатизира ефективно своя дом.
Климатиците в миналото и днес Модерните климатици се превръщат във все по-неизменна част от живота ни.
Кратки съвети при избора на фирма за климатична техника Покупката на климатик в голям град като столицата ни е трудна задача с оглед на това, че в нея насищането на фирми предлагащи подобен тип техника е огромно.

Търсене