5 причини климатика да не функционира добре

В днешно време все повече се покачва броят на българските домакинства изполващи климатици. Този тип уреди са особено полезни през летния сезон. Климатичните системи са малко по-особен вид електроуреди, които сами по себе си изискват не само специални грижи, но и редовна поддръжка.

Ако в разгара на летния сезон усетите, че климатика Ви не работи добре, то ето какви може да са причините за това:
  • Недостатъчно налично количество хладилен агент – ако климатикът не е зареден с достатъчно фреон или пък е изтекъл част от него, това често се превръща в причина климатика да не функционира добре.
  • Натрупване на прах – една от основните задачи, с които всеки отговорен към своя уред потребител трябва да се заеме е именно почистването на климатичните филтри. Често нередовното им почистване може да доведе до натрупване на прах, бактерии и различни микроорганизми. Това пък от своя страна прави не само въздуха в помещението изключително неприятен, но и доста замърсен.
  • Повреда на някои от климатичните компоненти – често поради повреда на един или друг климатичен компонент, уреда започва да не работи добре. Ако това се случи и с Вашия климатик не е желателно да предприемате самостоятелни действия по отношение на поправката на уреда, а трябва да се консултирате с компетентен техник.
  • Износване или изхабяване – както всяко нещо, така и климатичната система има свой амортизационен срок, при изтичането на който уреда става не само не ефективен, но и като цяло безполезен.
  • Неправилна поддръжка и експлоатация – често се случва потребителите използващи климатични системи да не са напълно наясно как да поддържат и използват своя уред. В редица случаи, това е и причината уреда да се поврежда и износва лесно.

Ако усетите, че Вашия климатик не работи добре и сметките Ви за ток осезаемо са се повишили, то безспорно трябва да се консултирате с климатичен техник. Добре е ако климатика все още е в гаранция да се възползвате от това.

публикувано на


Вижте още

- Кои климатици се нуждаят от професионален монтаж?
- Универсално дистанционно за климатици
- Климатиците – практични, ефективни, рентабилни
- Защо да си закупим климатик?
- Отговори на основните въпроси при покупка на климатик