Кой е най-добрият климатик за нас

Въпрос номер 1 за всеки тръгнал да купува климатик е именно кой е най-добрият климатик за нас. На практика обаче се оказва, че това е прекалено общ въпрос и правилния отговор може да варира в зависимост от различните потребители и техните специфични нужди.

За да разберете кой е най-добрият климатик за вас е нужно да си зададете няколко фундаментални въпроса, най-важният, от които е защо искате да си купите климатична система. Следвайки логиката на този въпрос, често хората посочват няколко различни отговора – икономия, комфорт и т.н.

Следващият момент са условията, в които възнамеряваме да използваме нашия климатик – лято, зима, целогодишно. Тук е важно да проверите температурния диапазон на работа на избрания от вас климатик т.е. дали той ще може да покрие вашите очаквания през зимата например.

Дефинирането на площта, която ще се климатизира е също много важен етап при избора на климатик, защото знаейки обема на помещението (стандартната височина на жилищните сгради е 2,6 метра) можем да преценим доста добре колко мощен климатик ще ни е нужен.

Марката, модела и типа климатик (инверторен, хиперинверторен, конвенционален) са също доста важни въпроси, които трябва да намерят своя отговор. Така например най-масово за намаляване на сметките за електричество се използват инверторните климатици и макар хиперинверторите да са по-добри в това отношение, то цената остава непреодолима бариера за много български семейства. Що се отнася до марката и модела, то поглеждайки цените им ще придобиете доста ясна представа къде в „хранителната верига” се намира даден производител или модел климатик.

Преди да пристъпите към покупка на климатик и отговор на вездесъщия въпрос „кой е най-добрият климатик за нас”, то следва да изградите план, който да следвате точка по точка, за да можете да направите правилен избор в зависимост от своите специфични нужди и възможности. Истината е, че най-скъпите климатици са и най-добри по характеристики, но при достатъчно проучване можете да купите климатик, който, макар да отстъпва леко в качеството е с цена доста по-ниска от най-скъпите модели.

публикувано на


Вижте още

- Подмяна на стария климатик с нов
- Всеки климатик има различни предимства и недостатъци
- Основни видове климатици според конструкцията и мощността им - част I
- Инверторни климатици
- Какво представлява климатика? Как работи климатика?