Профилактика на климатици

Една от дейностите, които имат за цел да възвърнат първоначалната ефективност на вашата климатична система се нарича профилактика на климатици. Този процес включва разнообразни по вид етапи, които със сигурност ще допринесат за удължаване живота на вашия климатик, както и за неговата перфектна работа дори в най-екстремни условия през лятото и зимата.

Сред ключовите неща, върху които задължително трябва да се наблегне при профилактика на климатици са техните филтри. Редовното им измиване и почистване, както и тяхната подмяна при нужда е в състояние да ви гарантира един по-висок коефициент на полезно действие, както и да обезпечи приятния аромат и свежестта на въздуха в климатизираното помещение.
 

Цена на стандартен профилактичен преглед на климатици(9/12btu) - 59 лв.

Цена на стандартен профилактичен преглед на климатици(18btu) - 69 лв.

Цена на стандартен профилактичен преглед на климатици(24btu) - 79 лв.

Демонтаж + профилактика на климатик (9/12btu) в сервиз - 260 лв

Демонтаж + профилактика на климатик (18/24btu) в сервиз -300 лв

- Разглобяване на вътрешното тяло на климатика на части
- Почистване - торбина, пастмаси, топлообменник, щори, филтри и електроника


Всички цени са без ДДС!

 

Профилактика на климатик включва

Действия свързани с почистването му и измерване на техническите му показатели в работен режим

Услугата ни за Профилактика на Климатици се състои от 4 етапа:
- Почистване и дезинфекция на топлообменника на вътрешното тяло и неговите въздушни филтри.
- Почистване на топлообменника  на климатика.

- Измерване температурата на изходящия и входящия въздух от вътрешното тяло на климатика.
- Замерване налягането на фреона при режим "охлаждане" и режим "отопление", като при необходимост климатика се дозарежда с фреон.

При по големи количества климатици или абонаментни поръчки за профилактика на климатици и климатични системи, цената е по договаряне.


Спрей за почистване на климатична техника - 19,99 лв.

Спрея е добре да бъде използван, като част от работата по профилактика на климатици, един път на два месеца и също така след монтаж на климатици (особено за нови устройства), за да може да се почистят примесите които са се получили при сглобяването на климатика. Спрея се нанася върху изпарителя от разстояние 15-20 см., като климатика трябва да бъде изключен и филтрите да са свалени.


Друга важна задача за всеки, решил да извърши профилактика на домашния климатик е измерването на нивата на хладилен агент в системата и неговото налягане, което е съществено за правилната експлоатация на този тип машини. При нужда в климатика трябва да се добави и допълнително количество фреон, което да подобри работата и да повиши ефективността на системата. Най-често обаче този тип дейности е добре да поверите в ръцете на опитни професионалисти по профилактика на климатици, за да не причините повече вреди, отколкото ползи за климатичната инсталация у дома.

След като се коригират нивата на фреон и се направи почистване или подмяна на филтрите, то следва да почистим и топлообменниците, които често задържат прах, алергени и са източници на неприятни миризми и дискомфорт за обитателите. Не е тайна, че натрупването на прах и мръсотия по тези компоненти са една от най-масовите причини за преждевременното изгаряне на компресора – неприятен момент, който може да ни коства сериозен финансов ресурс, за да бъде отстранен.

Недоволни сте от работата на своя климатик и ясно отчитате неговата занижена ефективност? Най-добрият вариант е да се обърнете към експерти в областта на профилактиката на климатици с дългогодишен опит, за да сте 100% сигурни, че ще се радвате отново на уют, чист въздух и приятен микроклимат в своя дом през цялата година.

Посредством извършването на профилактика на климатици се постига удължаването на живота на климатизатора и се осигурява по-ефективен начин на работа. Профилактика на климатик е нужно да се прави поне един път годишно, за да може климатичното устройство максимално добре да отоплява и респективно охлажда.

В режим на работа климатика замърсява филтрите и топлообменниците, в следствие на което се увеличава разхода на ел. енергия и климатиците по трудно достигат зададената температура, губейки значително от ефекта от икономичност на електрическа енергия.

Когато филтрите на устройството не са почистени, т.е. не е извършена редовно и според предписанията профилактиката на климатици, праха се натрупва по изпарителя и достига до турбината, което затруднява начина й на работа. Турбината на климатика започва да се върти по-бавно и това повлиява на струята изходящ въздух.

При извършване на профилактика на климатици, се свежда до възможният минимум замърсяването на въздуха при работата на климатизатора. Редовното почистване на филтрите и направената един път годишно профилактика на климатик (препоръчително преди летния сезон) от техници на климатична техника, спестява от 5 до 35% консумация на ел. енергия, като по-често границите варират около горния диапазон.


При нередовно почистване на климатика се намалява топлобмена с 15 до 20%, което увеличава консумацията на електроенергия. За това спомагат праха, цигарения дим, различни видове микроорганизми и бактериите.

Последствията от тях могат да бъдат: кихане, раздразнение на гърлото при някои хора и на очите. Също така неизвършването на редовно профилактиране на климатичната техника може да доведе и до неприятна миризма от климатика. Чрез спрея почиствате и дезинфекцирате климатика и по този начин спирате разнасянето на микроби и бактерии във въздуха.

.

За да функционира добре един климатик, то със сигурност трябва да обърнем внимание на неговата надеждна и правилна профилактика. Мерките, които предприемем по поддръжка и профилактика климатици могат да се окажат изключително важни и значително да удължат живота на системата, както и да я поддържат по-ефективна в нейната работа.

Извършването на профилактика на климатици често е подценявано от клиентите, защото те разсъждават на принципа, че щом нещо работи, то по-добре е да не го пипат. Все пак обаче при работата на вашия климатик може да има симптоми, които само специалист може да улови и да реши. Бездействието при такива случаи води до ускорена амортизация на някои части, а често това се прехвърля и върху останалите конструктивни елементи, защото техническите компоненти логично се износват или замърсяват с времето.

Ако трябва да систематизираме някои от най-важните неща, които се включват при профилактика на климатик, то ето малък списък, който да ви даде някои насоки:
  • Проверка нивата на хладилния агент – най-често се прави, ако се усеща явна нужда от тази процедура.
  • Измерване на температурата на входящите и изходящите въздушни потоци към и от вашия климатик.
  • Почистване на филтрите от натрупани прахови и други частици, които могат да намалят ефективността на един климатик.
  • Почистване на вътрешните компоненти на климатика след техния демонтаж – това най-често включва невидимата по принцип част на кутията, но и други неща, които имат пряко участие в работата на климатичната ви система.
  • Проверка за изправност на кондензния маркуч и мерки, ако е открита нередност.
  • Проверка за изправност на външното тяло на климатика като това логично се фокусира върху работата на вентилатора, чието неправилно функциониране може да бъде в сериозен ущърб за един собственик на климатична система.
  • В зависимост от съответния случай и условия, при които се извършва профилактика на климатици, то може да се добавят и допълнителни или по-конкретни дейности.

Не подценявайте профилактиката на климатика си. Много хора го правят и в последствие съжаляват, защото се е оказало, че техния климатик изпитва трудности по време на работа и така ускорява своето износване, а те дори не са забелязали. Това резонно ни коства пари за покупка на нов климатик в доста по-кратки срокове, отколкото би трябвало това да се случва.

Никога не е излишно вашия климатик да бъде погледнат от експерт по поддръжка и профилактика на климатици, за да сте сигурни, че всичко с него е наред и той няма да ви създава неприятни главоболия. Така ще можете да не се притеснявате за евентуални повреди и ще сте спокойни, че получавате най-доброто за своите пари, а подобреното качество на въздуха, отличната работа и ниските сметки ще са само доказателство за това, че сте взели правилното решение.

 
Спрей за климатици
Профилактиката на климатици е важна дейност от експлоатацията на нашите климатични системи, която да гарантира техния дълъг и ефективен живот. Все по-често при профилактика на такива електроуреди се използва т. нар. спрей за климатици, който подпомага в редица аспекти правилното функциониране на климатичните решения от този тип.

Къде и кога се използва спрей за климатици?
Спрей за климатици се използва, както при профилактика на домашни климатични системи, така и при такава на авто климатици. Основното предназначение на споменатият вече спрей за климатици в контекста на профилактиката на тези системи е да се почисти и дезинфекцира топлообменящата част от климатика т.е. местата, през които преминава въздушната струя.

Топлообменниците са зоните, които се сблъскват постоянно с редица проблеми, които могат да намалят ефективността на климатика и да влошат качеството на въздуха в помещението. Идеята на спрея за климатици е с него да бъде третиран изпарителя след премахването на въздушните филтри и така да бъде дезинфекциран и почистен, за да не разпространява микроорганизми, прах и бактерии. Тези препарати имат силно подчертано антибактериално действие и това ги прави надежден партньор в борбата за по-чист въздух в нашия дом.

Сред основните предимства, които предоставя един спрей за климатици са:
  • Лесно почистване на климатичната система
  • Премахва неприятните миризми, които при замърсяване климатикът може да генерира
  • Повишава ефективността на климатика и намалява разхода на енергия с до 20%
  • Удължава експлоатационния живот, тъй като предпазва системата от ускорена амортизация в следствие натрупването на прах

Още една причина да използвате спрей за климатици при профилактиката на тези уреди е, че той се справя с разпространението на алергени. С оглед на факта, че все повече хора страдат от подобни заболявания, то това е важна част от процеса по профилактика на климатици.

ВАЖНО: Спреят за климатици се прилага винаги при изключен климатик, за да се гарантира безопасността на системата и хората. Той е безвреден по състав при нормална работа с него и при действия според предписанията на съответния производител.

Профилактиката е комплексна дейност, но тя може да бъде разделена на специализирана и обща. Именно при общата профилактика на климатици използването на спрей за климатици е едно чудесно решение, което може да ви спести куп пари и нерви.

 
4 въпроса при профилактика на климатици
Един от ефективните начини да удължим живота на нашите климатици и да си гарантираме техният висок коефициент на полезно действие е чрез профилактиката, която извършваме. Днес ще си отговорим на 4 въпроса, които възникват в този контекст и отговорите, на които могат да се окажат чудесни в стремежа ни да се справим добре при предстоящата ни профилактика на климатици.

Ето и нашите отговори на вашите въпроси:

Кога се налага профилактика на нашия климатик?
Профилактика на климатици е добре да се прави по план, а не само при възникване на проблеми с климатичната система. Един от най-добрите моменти за профилактика се оказва този, преди навлизане в активен сезон, когато използвате с висок интензитет своя климатик.

Кога е нужно да се допълва една климатична система с хладилен агент?
При всяка стандартна профилактика на климатици се провеждат и дейности по измерване количеството на хладилния агент в системата. Оптималното количество агент позволява на нашите климатици да работят максимално ефективно и да не пропускаме ползи от тяхната дейност. След измерването със специално оборудване, техникът преценя нужно ли е да се добави още хладилен агент или не.

Профилактиката отстранява ли неприятните миризми и шума?
Краткият отговор е да. При профилактика на вашия климатик се почистват или подменят филтрите, които са най-вероятната причина за появата на неприятна миризма. Същото важи и за звука, който може да е генериран от натрупването на прах и мръсотия по вътрешните части на климатика и така да се затруднява неговата работа и да се генерират повишени нива на шум.

Колко време отнема профилактиката на климатиците ни?
Профилактиката на климатик не е дълъг процес. Най-често в рамките на 1-2 часа всичко е готово и вашият климатик може да започне да функционира нормално, както в деня, в който сте го закупили и монтирали в своя дом. Не е нужно да се притеснявате за замърсявания в жилището си, тъй като професионалистите знаят отлично какво правят и ликвидират напълно подобна опасност.

 
Защо е нужна профилактиката на климатици?
Профилактиката на климатиците у дома или в нашия офис е ключова дейност, която обезпечава тяхното нормално функциониране и гарантира максимален ефект от работата на нашия климатик. Редовната грижа за климатичната инсталация под формата на профилактика освен всичко останало ще ни гарантира и по-дълъг живот за този тип системи, което разбира се спестява сериозна инвестиция за покупката на нов климатик.

В случай че подценим ролята на профилактиката, то една от опасностите, с които ще се сблъскаме е ускореното износване на отделните части на нашия климатик. Често за това спомага затруднената работа, която спъва нормалното функциониране и така ускорява амортизацията на отделените компоненти, а и на цялата климатична система.

Съществува възможност и потребителите сами да извършват малка част от профилактиката на своите климатици. Ако обаче държим да получим максимална ефективност от нашата климатична инсталация при осигуряване на приятен и комфортен микроклимат у дома е добра идея да потърсим помощта на професионалисти в тази област. Те разполагат с дългогодишен опит и нужните компетенции, за да ни гарантират качественото изпълнение на този тип мерки.

Редовната профилактика на климатици, както споменахме в началото подсигурява и по-дългия експлоатационен живот на този тип системи. При липса на профилактика на климатичните системи у дома, то те могат да разнасят прах и алергени, които са натрупани по вътрешните им части, а това важи с пълна сила за по-старите модели климатици, които не са снабдени с модерни филтри за подобряване на качеството на въздуха в климатизираното помещение.

При избор на фирма за профилактика на климатици е добре винаги да избираме такава, която предоставя гаранция за надеждността на извършваните от нея услуги. Това ни е застрахова и в случай на възникване на проблем след профилактичните мерки можем да се обърнем към съответната компания, за да бъде той отстранен при това напълно безплатно.

Изберете профилактика от M-Klima и си осигурете надеждна, дълготрайна и ефективна работа на вашите климатици!

Свържете се с нас

+359 877 44 77 47 klima_m@abv.bg

Търсене