Стаен или централен климатик

Стенните климатици са изключително подходящи уреди за доставяне на желаните климатични условия, както в дома така и в офиса, но в никакъв случай нямат възможността да охлаждат цели жилищни сгради. 

В случай, че искате да климатизирате няколко помещения, то стенния климатик никак не е добра инвестиция. Замислете се само колко средства би Ви коствало - първо да се сдобиете с толкова отделни единици и второто колко пари би Ви струвало тяхното внедряване. При необходимост от климатизация на огромни площи централният климатик е най-добрият вариант. Едно от предимствата на този тип е това, че този уред има способността да охлажда много помещения едновременно, като всяка отделна единица може сама да задава желаната температура.

По-малките стайни климатици (т.е. тези, които използват по-малко от 7,5 ампера електроенергия) могат да бъдат включени към всяка 115-волтова домакинска верига, която не се споделя с други големи уреди. По-големите стайни климатици (т.е. тези, които използват повече от 7,5 ампера) се нуждаят от собствена специална 115-волтова верига. Най-големите модели изискват специална 230-волтова верига.

Ефективността на една климатична система се измерва чрез коефициента за нейната енергийна ефективност (EER). Енергийната ефективност е съотношението на капацитета на охлаждане (в британски термални единици [BTU] на час) към входа мощност (във ватове). Колкото по-висок е рейтингът EER, толкова по-ефективен е климатика. Национални стандарти изискват стайните климатици да имат коефициент на енергийна ефективност (EER) в интервала от 8.0-9.8 или по-голяма, в зависимост от вида и капацитета.

По данни на асоциацията за домакински уреди средната енергийна ефективност на стайните климатици нараства с 47% от 1972 г. до 1991 г. Ако сте собственик на ретро стаен климатик, то несъмнено подмяната му с нов ще намали разходите за електроенергия наполовина.

При закупуване на нов стаен климатик, проверете колко единици от възможни 10.0 и на горе е енергийната му ефективност.

При битова климатизация стайните климатици могат да бъдат една икономическа ефективна алтернатива на централните системи за климатизация.

Подобни публикации

Климатични режими В миналото климатиците са измислени така, че тяхното ползване да бъде съвсем просто. Първите климатици работели само на тристепенна система за охлаждане, както следва висока, средна и ниска.
Често срещани проблеми при климатиците С времето климатиците губят своята ефективност и това се дължи не толкова на амортизационното им изхабяване, колкото на недобрата поддръжка.
Климатиците - едни икономични и рентабилни уреди Зимния сезон наближава и ако все още не сте се сдобили с желания уред за отопление, то сега е момента да го направите.

Търсене