Стаен или централен климатик

Стенните климатици са изключително подходящи уреди за доставяне на желаните климатични условия, както в дома така и в офиса, но в никакъв случай нямат възможността да охлаждат цели жилищни сгради. 

В случай, че искате да климатизирате няколко помещения, то стенния климатик никак не е добра инвестиция. Замислете се само колко средства би Ви коствало - първо да се сдобиете с толкова отделни единици и второто колко пари би Ви струвало тяхното внедряване. При необходимост от климатизация на огромни площи централният климатик е най-добрият вариант. Едно от предимствата на този тип е това, че този уред има способността да охлажда много помещения едновременно, като всяка отделна единица може сама да задава желаната температура.

По-малките стайни климатици (т.е. тези, които използват по-малко от 7,5 ампера електроенергия) могат да бъдат включени към всяка 115-волтова домакинска верига, която не се споделя с други големи уреди. По-големите стайни климатици (т.е. тези, които използват повече от 7,5 ампера) се нуждаят от собствена специална 115-волтова верига. Най-големите модели изискват специална 230-волтова верига.

Ефективността на една климатична система се измерва чрез коефициента за нейната енергийна ефективност (EER). Енергийната ефективност е съотношението на капацитета на охлаждане (в британски термални единици [BTU] на час) към входа мощност (във ватове). Колкото по-висок е рейтингът EER, толкова по-ефективен е климатика. Национални стандарти изискват стайните климатици да имат коефициент на енергийна ефективност (EER) в интервала от 8.0-9.8 или по-голяма, в зависимост от вида и капацитета.

По данни на асоциацията за домакински уреди средната енергийна ефективност на стайните климатици нараства с 47% от 1972 г. до 1991 г. Ако сте собственик на ретро стаен климатик, то несъмнено подмяната му с нов ще намали разходите за електроенергия наполовина.

При закупуване на нов стаен климатик, проверете колко единици от възможни 10.0 и на горе е енергийната му ефективност.

При битова климатизация стайните климатици могат да бъдат една икономическа ефективна алтернатива на централните системи за климатизация.

Подобни публикации

Какви климатици да изберем за дома си? Много често купувайки си климатик домакинствата са поставени пред дилемата какъв да бъде той дали инверторен или конвенционален.
Покупка на климатици в София София е един от градовете, които се отличават със сериозни колебания в температурно отношение и това резонно поставя предизвикателство за всеки, който държи да климатизира ефективно своя дом.
Климатиците – практични, ефективни, рентабилни Едно от най-популярните решения днес, когато говорим за климатизация на нашия дом си остават модерните климатици.

Търсене