Как да почистваме филтрите на климатика си?

Профилактиката на климатици е много важна част от поддръжката на този тип електроуреди затова е важно да знаете как се извършва процедурата по почистване на филтъра. 

Профилактиката на климатици спомага не само за подобряването качеството на въздуха, но и за поддържането на висока ефективност при употребата на климатичната система.

Много често се забравя периодичното почистване на климатици, което пък е необходимо за поддържането на една добра хигиенна среда. При постоянна употреба на климатика във филтрите се натрупват прах и бактерии. Филтрите от своя страна служат за запазване на отделните компоненти на климатика чисти, което подпомага за създаването на чиста среда в закрити помещения. 

Профилактиката на климатици спомага за поддържането на чистия въздух в помещението. Много по-добра идея е периодично да почиствате филтрите на Вашия климатик, отколкото да чакате те да се напълнят с прах и бактерии.

За поддържането на здравословна среда трябва филтрите да се чистят най-малко два пъти месечно.

Чрез тази статия ще се запознаете с основните моменти свързани с почистването на филтрите:
 1. Стъпка 1 - Отваряне на климатика 
  Уверете се, че Вашият климатик е изключен от електрическата мрежа. Внимателно отстранете отделните климатични компоненти. Може да се наложи да ползвате отвертка, за да премахнете винтовете.
 2. Стъпка 2 - Свалете филтрите 
  Махнете филтрите от климатика. Премахването им е добра идея, тъй като по този начин може да проверите дали те са износени. В случай, че са износени ги подменете с нови.
 3. Стъпка 3 - Дезинфекцирайте филтрите
  Напълнете съд с равно количество вода и оцет. Трябва филтрите да са изцяло потопени, когато са поставени вътре. Оцетът ще унищожи вредните бактерии и алергени, които могат да са се натрупали във филтрите.
 4. Стъпка 4 – Унищожаване на бактериите
  Оставете филтрите достатъчно време в разтвора, така че да могат да се почистят добре. Ако не сте почиствали филтрите наскоро, ги оставете за около 4 часа в съда. Ако филтрите наскоро са почиствани ги оставете в продължение на 1 час.
 5. Стъпка 5 – Премахнете филтрите
  Махнете филтрите от почистващия разтвор и ги оставете да се отцедят. Не изплаквайте филтрите с вода, защото това ще противодейства на ефекта от почистване. Можете да ги поставите върху стара кърпа, така че излишния разтвор се абсорбира от кърпата.
 6. Етап 6 – Подсушете филтрите
  Позволете на филтрите да изсъхнат естествено, докато все още са върху кърпата. Най-добре е да изложите филтрите на слънце, за да се улесни ефективното им изсушаване.
 7. Стъпка 7 - Монтирайте филтрите
  Поставете обратно филтрите в климатика и се насладете на един по-чист и свеж въздух.

Разбира се почистването на филтрите не може да се сравни с една процедура по профилактика на климатици. Така е защото профилактиката обхваща не само почистването на филтрите, но и на цялата климатична система.

Подобни публикации

Домашна профилактика на климатик в 3 стъпки Един от най-ключовите процеси през експлоатационния период на един климатик е именно неговата профилактика.
Нередовна профилактика на климатици - възможни проблеми Профилактиката на климатици е една от съществените дейности, свързани с експлоатационния цикъл на Вашия климатик.
Важната роля на професионалната профилактика на климатици Профилактиката на климатици е важна задача, към която всеки потребител трябва да се отнася сериозно.

Търсене