3 базови въпроса при профилактика на климатици

Т.нар. профилактика на климатици е сред дейностите, които имат за цел да съхранят отличната работа на вашата климатична инсталация за дълги години напред. Освен всичко останало тя може значително да удължи експлоатационния живот на системата и да ви спести доста средства от преждевременната покупка на чисто нова климатична система.

Какво представлява процедурата по профилактика на климатици?
Това е дейност, която условно може да разделим на 2 части – такава, която може да бъде извършвана от потребители и такава, за която е нужно да се обърнем към опитни експерти. Най-често самата профилактика на климатици се състои в почистването на компонентите на системата (външни и вътрешни), диагностика на състоянието на климатика и допълването му с хладилен агент, в случай че е имало изтичане на такъв по една или друга причина. Докато потребителите могат да извършват лесно част от почистването на външно достъпните елементи, то за диагностиката и допълването с фреон се изискват по-специализирани познания и инструменти.

Какви са ползите при профилактика на климатици?
Редовната и правилно извършвана профилактика на климатичните инсталации в нашия дом има редица предимства, които могат да подобрят нашето задоволство от работата на този тип системи:
  • Повишаване ефективността на климатика
  • Подобряване на енергийната му ефективност
  • Осигуряване на по-чист въздух в климатизираното помещение
  • Удължаване на експлоатационния живот
  • Запазване на първоначалните характеристики на климатика за по-дълъг период от време

Колко струва профилактиката на един климатик?
В зависимост от дейностите, които се извършват, цената за профилактика на вашия климатик може да варира. Едно от нещата, които значително могат да оскъпят тази дейност е допълването на системата с фреон, който осигурява нейната висока ефективност в дългосрочен план. Най-често базовите цени за профилактика варират в диапазона 35-60 лева в зависимост от конкретните нужди на вашата система. Естествено, колкото повече проблеми съществуват, толкова повече и цената може да се повиши с оглед нуждата от тяхното отстраняване.

Подобни публикации

Домашна профилактика на климатик в 3 стъпки Един от най-ключовите процеси през експлоатационния период на един климатик е именно неговата профилактика.
Профилактика на климатици - почистващ спрей Всяка профилактика на климатици включва и използването на профилактичен спрей.
Важната роля на професионалната профилактика на климатици Профилактиката на климатици е важна задача, към която всеки потребител трябва да се отнася сериозно.

Търсене