Профилактика на климатици - същност

Дейностите по профилактика на климатици са важна част от живота на климатичните системи. Редовната, качествена и навреме извършена профилактика на климатици е от значение за по-дългосрочното запазване на първоначалните характеристики и намаляването на амортизационното ниво на климатичната Ви система.

Питате се кога е най-добре да извършвате профилактика на климатици? Най-подходящото време през годината е когато температурите не са нито много високи, нито пък много ниски, а именно пролетния или есенния сезон.

По своето същество профилактиката бива 2 вида. Единият е този, който самите потребители могат да извършват, а другият изисква високо ниво на познания и следва да се извърши от специалисти, които да гарантират желания резултат.

Като цяло дейностите по профилактика на климатици включват проверка, както на цялостното състояние на климатика, така и на това дали са износени отделните му части. Измежду най-сериозните проблеми, които могат да възникнат при нередовно почистване е именно натрупването на прах в топлообменниците, което води до намаляване на ефективността на климатичната Ви система.

Друга част от проблемите, които възникват при липсата на профилактика са завишените сметки за електроенергия, появата на неприятни миризми и шум, както и малко по-сериозния проблем, който е свързан с това дали количеството хладилен агент е достатъчен.

Част от плюсовете при профилактика на климатици са повишаването на ефективността от използването им, премахване на неприятните миризми и шум, а също така и премахване на възможността от евентуални повреди или дори необходимост от нов климатик. Именно удължаването на живота на климатика е и причина повечето фирми в България, занимаващи се с продажба на климатици да предлагат и профилактика.

Редно е да имате предвид, че при по-новите климатици е възможно да има идикакатор за проблеми, но при по-старите климатични системи екстри от този тип едва ли са налични.

За да си спестите проблемите, които биха могли да възникнат е необходимо да извършвате профилактика на Вашия климатик поне веднъж годишно.

публикувано на


Вижте още

- Нередовна профилактика на климатици - възможни проблеми
- Профилактика на климатик през есента
- Важни стъпки при избор на фирма за профилактика на климатици
- Профилактика на климатик през лятото
- Защо е важно да почистваме редовно филтрите?