Как да почистите климатика си?

Повечето хора смятат, че топлият въздух излизащ от климатика им е сигнал за липса на достатъчно количество фреон. Това обаче не винаги е причината. Много често причина за неправилното функциониране на климатика е не липсата на фреон, а запушване на филтъра или кондензатора. Именно тук операциите по профилактика на климатици имат водещо значение. Сумата, която ще Ви коства тази процедура обикновено варира в зависимост от ценоразписа на различните компании. 

Можете да oсъществите и сами тази дейност, но трябва да отделите поне час за извършването й и още поне толкова, за да проучите отделните стъпки на една стандартна профилактика на климатици. В случай, че след почистването на климатика все още не сте постигнали желания резултат просто потърсете специалист.

Чрез тази публикация ще се опитаме да Ви запознаем с това как да почистите климатика си. 

Първо отстранете пластмасовия капак и филтъра на вътрешното тяло на климатика. Има два вида филтри едните са за еднократна употреба и не могат да бъдат ползвани повторно, другите са за многократна и могат да се използват повторно стига да се почистят. Хубаво е да носите работни ръкавици, с което да си спестите наранявания. За да почистите натрупаните прах и мръсотия върху изпарителя ще ви е необходима четка. Почистването трябва се извърши посредством движение отгоре-надолу. 

След като климатикът е частично почистен от прах и замърсявания следва да го напръскате със специален препарат предназначен за профилактика на климатици. След това включете уреда в режим на охлаждане. Оставете препарата за 15 минути да подейства и да отстрани останала мръсотия. Това време е напълно достатъчно на специалния препарат, за да разтвори остатъчния прах, по начин по който след това да можете да го отстраните. 

Бъдете внимателни с електрическите компоненти, които се намират в близост до изпарителя. След като вече сте осъществили всичките горе посочени дейности следва отново да поставите филтъра на мястото му, както и пластмасовия панел. Неправилното им монтиране може да доведе до поява на шум, който лесно може да бъде отстранен при правилното поставяне на компонентите.

Реализирането на дейностите по профилактика гарантират успешната работа на климатика Ви.

публикувано на


Вижте още

- Защо да плащаме за профилактика на климатици
- Топ причини в подкрепа на климатичната профилактика
- Нередовна профилактика на климатици - възможни проблеми
- Климатика Ви издава неприятен шум? Понякога се появява и необичаен мирис?
- До какво води нередовната профилактика?