Какво включва монтажа на климатици?

публикувано на 27.12.2015 20:24

През последните 10 години се наблюдава осезаем ръст в броя на домакинствата ползващи климатици. Това разбира се има и логично обяснение, и то се основава на това, че използването на климатични системи за осигуряването на добра климатична среда ни излиза значително по-изгодно от това с какъвто и да е било друг уред. И с оглед на тази зачестена експлоатация на климатици, набира скорост и дейност позната още като монтаж на климатици.

Монтажът на климатици е сравнително по-скъпа услуга от демонтажа и профилактиката. По-високата стойност на монтажа се обуславя както от сложността на операцията, така и от спецификата й.

Ето накратко какво включва и дейността:
  • Монтаж на крепежни стойки и конструкции – в случай, че все още нямате климатик, то само ако излезете навън и се огледате навярно ще видите много на брой такива уреди, които не стоят просто във нищото, а са прилежно прикрепени към фасадата на сградата с помощта на специални стойки.
  • Монтаж на външно тяло – тази операция включва инсталацията на външния модул върху предварително монтирани за това стойки. При неговото инсталиране...

Климатиците в миналото и днес

публикувано на 25.12.2015 00:04

Модерните климатици се превръщат във все по-неизменна част от живота ни. Много домакинства използват именно климатични системи за климатизация на домовете си.

Днес климатичните системи доста са променили първоначалния си облик. В миналото освен обемни, тежки, и шумни те не са били особено функционални. Освен да охлаждат и то на неимоверно висока цена, те друго не можели. Нека не пропускаме и това, че размера им е бил доста обемист, а това ги превръщало в доста непрактични уреди за малки помещения.

Днес климатиците са всичко друго, но не и обемисти и шумни. Днес теглото на климатиците сравнително е редуцирано спрямо това на моделите в миналото. По-новите климатични системи освен безшумни са и изключително практични. Техния модерен дизайн пък ги превръща в подходящи за ползване, както в домашни условия, така и в бизнес сгради и учреждения.

В миналото климатичното разнообразие е било доста ограничено, докато днес не е така. Потребителите имат възможността да избират не само между различни марки, но и модели. Много домакинства имат предпочитания относно марката при покупката...

Важната роля на професионалната профилактика на климатици

публикувано на 21.12.2015 10:14

Профилактиката на климатици е важна задача, към която всеки потребител трябва да се отнася сериозно. Навярно и Вие подобно на останалите потребители, не сте имали възможността да се възползвате от професионално обслужване по отношение на тази дейност, а това не е добре.

Дори редовно да почиствате климатика си и да измивате филтрите му, това често не е достатъчно. Има компоненти, до които Вие като потребители не можете да достигнете без нужния опит, а именно в тях се натрупва голямо количество прах. Той от своя страна затруднява климатичното функциониране и води до генериране на неприятни миризми или шумове.

Редовното почистване на климатика Ви в домашни условия може да повиши ефективността му. Професионалното почистване може не само да повиши ефективността на уреда, но и видимо да подпомогне за освежаването на въздуха. Редовната домашна поддръжка може да Ви осигури безпроблемна климатична експлоатация и то години наред. Не бива да забравяте обаче, че както всяко друго нещо и климатиците не са вечни, и понякога освен от домашно почистване, те се нуждаят и от професионално...

Климатика Ви не работи преди дългите празници?

публикувано на 18.12.2015 10:57

Празниците наближават и ако именно в разгара им климатика Ви спре да работи, то това със сигурност няма да бъде приятно. В случай, че климатика Ви не работи, и то от дълго време, ще Ви се наложи да откриете причината за това. Ако се окаже, че проблема е по-сериозен и не може да се отстрани на място, то ще се наложи да осъществите т.нар. дейности по демонтаж на климатици.

Демонтажът на климатици включва комплекс от дейности свързани с отстраняването на климатичните системи. Ако Ви се налага да осъществите тази дейност, и то предпразнично, то не бива да губите повече време, а да потърсите специалист.

Много потребители се заемат сами с дейностите по демонтаж на климатик, и до известна степен успяват да се справят с тях. Успехът им може да се дължи както на добрата им информираност и подготовка, така и на наличието на необходим инструментариум. Има обаче и такива потребители, които се смятат за експерти във всичко, но всъщност далеч не са такива. Именно те могат да създадат най-сериозни проблеми. Проблемите могат да се създадат при източването на хладилния агент, отстраняването на...

Покупка на климатик с монтаж или самостоятелен монтаж?

публикувано на 17.12.2015 09:04

С наближаването на празниците идва момента и за покупка на подаръци. Ако сте взели решение да подмените стария си климатик с нов, то е препоръчително час по-скоро да помислите и за неговия монтаж. Монтажът на климатика е една от основните дейности през експлоатационния период на климатичния уред, затова не бива да бъде подценяван.

Голяма част от домакинствата предприемат покупка на климатик именно около празниците. Добре е успоредно с покупката да направите и заявка за дейностите по монтаж на климатици.

Повечето фирми предлагат както климатични системи, така и съпътстващи услуги като монтаж, демонтаж и профилактика. Ако нямате достатъчно време, за да търсите фирма, на която да възложите инсталацията на новия си уред, то покупката на климатик с добавен монтаж е добър вариант.

В случай, че възнамерявате да се заемете с търсенето на фирма за монтажа, то следните няколко съвета ще са Ви от изключителна полза:
  • Винаги наемайте фирма с традиция, качество и фирмени ценности
  • Винаги наемайте фирма с екип от квалифицирани и добре обучени специалисти
  • Винаги търсете...

Как да изберем най-подходящия климатик за дома си?

публикувано на 16.12.2015 15:53

Коледните празници наближават, а това от своя страна предвещава застудяване. В тази връзка е добре час по-скоро да помислите за домашния си уют и да преминете към покупката на климатик.

Климатиците са едни страхотни уреди, които стават все по-предпочитани от домакинствата. В случай, че сметките ви за парно са неимоверно високи, то нямате друг вариант освен да помислите за друг алтернативен уред за отопление. И защо този уред да не е именно климатик?

Климатичните системи освен модерни са и изключително практични. Нека да отбележим и че с напредването на технологиите тези уреди стават все по-икономични. Това предимство никак не е за пренебрегване, тъй като все повече нараства броят на домакинствата, които не могат да се справят с ежемесечните си разходи.

Ако не искате топлината да напуска дома Ви, то не губете повече време, а си купете климатик. Този уред не само, че ще редуцира сметките Ви за отопление, но и значително ще повиши климатичния Ви уют.

Как да изберете най-добрия и подходящ климатик за дома си?
В случай, че вече сте решили да си закупите климатик, то е добре...

До какво води липсата на опит при демонтаж на климатик?

публикувано на 10.12.2015 09:06

През експлоатационния си период климатиците преминават през 3 ключови дейности и една от тях е т.нар. демонтаж на климатици. Тази дейност обхваща освен всички процедури по отстраняването на уреда, така и окомплектоването му.

Демонтажът може да се реализира не само в края на амортизационния период, но и в неговото начало или среда. Ето и нагледен пример за това: живеете под наем, наскоро сте си закупили климатик, а непосредствено след покупката му Ви се налага да се изнесете. Логично е щом климатичната Ви система е все още нова, да я демонтирате и вземете със себе си при преместването.

В такива случаи при преместване на уреда от едно на друго място е много важно стриктно да се реализира всяка една дейност включена в пакета на т.нар. услуга демонтаж на климатици. Неспазването на установената последователност, при реализирането на отделните етапи може не само да Ви лиши от новия Ви климатик за известно време, но и напълно да го съсипе.

Изтичането на фреон е също сред неприятните последици, които могат да възникнат при липса на опитност в реализиращия дейността. Допълването с...

Защо трябва да се извършва профилактика на климатиците?

публикувано на 08.12.2015 10:36

Профилактиката на климатици е сред най-съществените и едновременно най-подценявани дейности от потребителите.

Голяма част от хората не само, че не са извършвали нито веднъж профилактика на своя климатик, но и изобщо не са запознати с ползите от нея. Това е често допускана грешка сред потребителите, която рано или късно дава своето отражение.
Навярно се питате защо е необходимо да подлагате климатика си на профилактика? Както и през какъв период е препоръчително да се случва това?

Както всеки друг уред, така и климатика има някакъв амортизационен срок. Отсъствието на редовна поддръжка в т.ч. и профилактика може не само да ускори този срок, но и да допринесе за пълното амортизиране на уреда. А едва ли някой от Вас иска точно това?

В резултат на по-продължително ползване особено през активните периоди като зимата и лятото, климатиците не само, че се задръстват с прах, но и със солидно количество бактерии. Те от своя страна затруднят дейността на уреда. Профилактиката на климатици има за  цел точно това – не само да премахне натрупаните мръсотии, но и да унищожи бактериите.

Освен...

Защо да си закупим климатик?

публикувано на 07.12.2015 10:36

Времето значително застудя, дори и все още да няма сняг. В случай, че все още не сте си закупили уред, с който да осигурите топлината у дома си, то климатиците са добър вариант. Климатичните уреди могат да Ви осигурят не само желаната температурна среда, и то по-всяко време на денонощието, но и разбира се на разумна цена.

Макар мнозина от Вас да мислят, че климатиците не са никак икономични уреди, то това не е така. По-новите климатици не натоварват осезаемо бюджета Ви, в резултат на вградената в тях система за енергийна ефективност. Тези уреди са на Ваше разположение по всяко време. За разлика от останалите уреди за отопление климатиците почти не заемат място. Това се дължи на специфичния им начин на монтаж.

Повечето системи за отопление изискват поддържане на определен резерв от ресурси за тяхната експлоатация. При климатиците единственото, което се изисква да направите е да ги включите в контакта.

Мнозина смятат, че климатиците не са „лъжица за всеки“ поради тяхната висока цена. Това мислене обаче също е малко прибързано. Технологиите се развиват динамично, наред с тях и...

5 причини за демонтаж на климатик

публикувано на 02.12.2015 09:11

Има дейности, които неизменно съпътстват експлоатационния период на един уред. Една от тези дейности при климатиците е т.нар. демонтаж на климатици. По отношение на експлоатационния срок тази дейност обикновено се реализира в края му.

Редица са предпоставките, които могат да доведат до пълното износване на един климатик, а оттам и до демонтажа му. Някои от тези предпоставки са:
  • Неправилна употреба – често в резултат на неправилната експлоатация климатиците се износват поне 2 пъти по-бързо от нормалното.
  • Липса на редовна профилактика – поддръжката или т. нар. профилактика заема важна част от живота на един климатик. Тя не само, че трябва да се реализира през определен период от време, но и реализацията й трябва да е качествена.
  • Нередовно почистване на филтрите – липсата на редовно почистване може да доведе не само до поява на неприятни външни миризми в помещението, но и силно да замърси въздуха в него. Така полезния ефект от употребата на климатика може не само да се минимизира, но и премахне напълно и това да доведе до реализацията на демонтаж на климатика.
  • Износване на...