Каква е разликата между конвенционален (обикновен) климатик и инверторен климатик?

За разлика от конвенционалните климатици инверторния климатик може да управлява изпълнението на компресора в зависимост от топлинния товар на охлаждането или отопление. Когато температурата в помещението става близо до зададената температура, климатика с инверторен компресор работи на ниска производителност и поддържа зададената температура, като същевременно намали консумацията на енергия с 44% в сравнение сконвенционалните климатици.
Британски термални единици. Единици за измерване, използвана за определяне на топлинната мощност на климатиците.

1 BTU = 0,293 вата.
Един от дебатите, който срещаме често, говорейки за климатици е този, касаещ здравния аспект от тяхното използване. Част от хората естествено подкрепят едната теза, а други – срещуположната. В тази статия ще се опитаме да следваме логическата връзка в случая и да разберем къде се крие истината и вредят ли климатиците на нашето здраве. По-скоро да или по-скоро не?

Най-честата асоциация на проблеми със здравето за климатиците се прави през лятото, когато някои хора страдат от настинки и се налага да се лекуват от стандартни болести, които едва ли някога ще достигат ниво, застрашаващо здравето на човек сериозно. Проблемът всъщност включва и факта, че много често при подобно стечение на обстоятелствата хората не отчитат това, че вместо да изберат температура, която да не е прекалено ниска за своя климатик – те избират максимално охлаждане, бягайки от жегата навън.
Простото решение е да не пускате климатика винаги на най-студеното, защото навън е 40 градуса. Най-малкото е неприятен ефекта при преминаване между отделните климатични условия от студено на топло и от топло на студено. Препоръката, която е лесно изпълнима и ще ви помогне да се почувствате добре е да не прекалявате. Да, на всички ни е жега, но все пак не е нужно да стресирате организма си с най-ниската възможна температура, която можете да изискате от вашите климатици. Умереността в случая е много важен фактор.

Друг, проблем, който също може да откриете онлайн като важен при работата на вашите климатици е изсушаването на въздуха. Това е често характерно за по-старите климатици като при новите модели това е проблем, който е технологично решен и на практика вече не съществува. Всичко опира до това – през коя година е създаден вашия климатик и дали в него е интегрирана последната технология за решаване на този въпрос.

Макар да се случва да откриваме противници на климатиците, то не може да се отрече, че на практика те спасяват животи. Преди няколко години в Русия топлата вълна през лятото причини смъртта на хиляди души, а във Франция само година по-късно – числото на жертвите на жегата достигна също 4 цифрени стойности.

Днес планетата се сблъсква с рекордни жеги през летния сезон в умерения климат, а хората са загубили значително своя имунитет от преди хиляди години, което предполага вземането на мерки за справяне с този проблем. Начина ни на живот е коренно променен през 21 век и това предполага използването на технологиите и по-конкретно на климатици за справяне с предизвикателствата, които природата ни поднася.

В крайна сметка, ако навън е 40-42 градуса, както все по-често се случва, то всеки нормален човек би направил заключението, че използването на климатици е по-скоро добро решение, отколкото лошо такова.
Избора на климатици за дома или офисът е нещо, което със сигурност си струва да осмислите добре и да потърсите важна информация или препоръки по темата, които могат да ви бъдат от съществена полза. Подчертаваме, че добрите климатици за всеки могат да са различни в зависимост от неговите конкретни нужди.

За мнозина добър климатик представлява този с ниска цена или т.нар. балансирана цена. Това може и да работи в някои случаи, но днес благодарение на лизинговите варианти за покупка на климатици много хора предпочитат да се обърнат към по-качествените, но и по-скъпи модели климатични инсталации.

За други добрият климатик е важно да е достатъчно мощен. Имайте предвид, че при работа по охлаждането и работа в режим на отопление на едно помещение се използва различно количество енергия. Така за охлаждането на един кубически метър закрито пространство е необходима мощност от 50 вата, докато за отопляването му стойността на изискуемата енергия набъбва до 70 вата на кубик.

Ако искате ясно да разберете колко мощен климатик ви е нужен, за да отоплява и/или охлажда дадено помещение, то първото нещо, което трябва да направите е да изчислите неговата кубатура. Това става лесно като умножим дължината по ширината на стаята, за да получим нейната площ. След това получената стойност умножаваме по височината (при стандартно строителство тя е 2,60 метра).

След като знаем обема на помещението е важно да преценим дали ще използваме новите климатици за охлаждане, отопление или за двете. Най-често хората използват климатици и през лятото и през зимата, но с оглед по-високата нужна мощност за отопление е достатъчно да умножим обема на помещението по 70 вата.

Така например за такова с площ 20 квадрата и стандартна височина от 2,6 метра ще сме получили 52 кубични метра обем, а след като умножим тази стойност по 70 вата ще получим 3640 вата нужна мощност за използване на нашите климатици целогодишно. Добра практика е да оставите малко буферна стойност от порядъка на няколко стотин вата като например в този случай климатици с мощност от 3,9 – 4 киловата ще ни свършат отлична работа през цялата година.

Друго важно нещо избора на климатици е да изберете марка, която познавате. Колкото по-скъп е един климатик, толкова по-качествен е той. Тук няма разминаване в тези показатели. Като качество разбирайте висока енергийна ефективност и отлични COP и EER показатели, които ще допринесат за скоростното възвръщане на направената инвестиция с покупката на климатици.

По-скъпите, но и по-качествени климатици имат и значително по-дълъг експлоатационен живот, притежават редица допълнителни функции за пречистване на въздуха, работят по-тихо и то при по-широки климатични амплитуди на външната среда и разбира се са с доста по-интелигентен и елегантен дизайн.

Преди да финализирате покупката на климатици потърсете мненията и препоръките на експерти в областта или на близки и приятели, които скоро са си купували климатици. Колкото повече информация и мнения съберете от своето проучване, толкова по-адекватен ще е вашият избор на климатици.
Една от дилемите пред всеки човек, решил да се възползва от покупката на климатици е естествено дали да избере по-качествено, но и по-скъпо решение или пък да се задоволи с бюджетен климатик. Какви са конкретните предимства и недостатъци на двата варианта, които стоят пред вас можете да видите в тази статия.

Логично при покупка на климатици за много хора основен фактор е цената. При покупката на евтини климатици, то тя е основно предпочетена по една или друга причина, но най-често поради ограничения финансов ресурс, с който разполагаме. По-евтините климатици ни дават възможност все пак да се възползваме от тези страхотни уреди, ако нямаме опция да закупим по-скъп модел и марка.

До тук обаче предимствата на евтините климатици свършват. Именно поради факта, че покупката на климатици не е нещо, което правите всеки ден много компании за продажба и монтаж на тези климатични системи се ориентираха доста успешно в обстановката и започнаха да предлагат вариант за покупка чрез изключително гъвкави лизингови планове.

Именно липсата на изискване за заплащане накуп ни дава вариант да изберем по-скъп и по-качествен климатик. Като цяло климатичните решения в наши дни не се разглеждат вече като някаква луксозна стока, а като инвестиция, която може да ни се възвърне многократно.

Как ще ви се върнат парите за закупените от вас климатици? Много просто. Избирайки покупката на високоефективен и респективно по-скъп климатик вие ще можете да го изплащате на вноски, а освен това той ще работи за минимизиране на използваното от вашето домакинство електричество. Така, чрез иновативната технология на съвременните инверторни климатици, вие ще можете лесно да видите огромната разлика, с която сметката на семейството ви за електричество в края на месеца се е понижила.

По този начин вие можете лесно и бързо чрез икономии от перото за плащане на сметки да изплатите своите нови климатици във феноменално кратки срокове. Именно това е причината и дори хора с по-малки финансови възможности да предпочитат покупката на модерен и енергийно ефективен климатик, който ще им осигури възвръщане на инвестираните средства, а освен това ще продължи да ви служи още няколко години съвестно и допринасяйки за редуциране на вашите сметки за ток.

Изводът е ясен. Освен ако наистина не е крайно наложително, то покупката на евтини климатици не е добра идея. Далеч по-мъдро и далновидно в дългосрочен план е да изберете качествени и резонно по-скъпи климатици, които да ви спестят много пари, а наред с всичко останало чрез по-модерните технологии, вградени в тях те ще се погрижат и далеч по-ефективно за въздуха в помещенията и въобще за удобството и комфорта на вас и вашето семейство.
Потребителите често мислят как да намалят сметките си за ток и дали да премахнат тръбите за парно, понеже плащат много високи и незаслужени такси заради тях. Един алтернативен вариант, който заменя досегашното статукво са популярните климатици.

В зависимост от типа на своята работа, те биват конвенционални, инверторни и хиперинверторни климатици. Според нашите финансови възможности можем да изберем един от трите като в случая това, че някои от тях са по-скъпи не означава, че ще бъдем ощетени. Често много домакинства, закупувайки по-скъпи климатици разглеждат това като инвестиция, която ще се изплати в кратки срокове.

Конвенционалните климатици имат една основна положителна черта, а именно, че са по-евтини от другите. Често, когато нямаме много пари в брой избираме тях, но тук ще ви опишем защо излиза най-изгодно да изберем по-нови модели климатици, вместо по-стари такива.

Конвенционалните климатици са шумни и понякога пречи особено на тези хора с чувствителен слух и така причинява главоболие или раздразнение. Не е икономична, защото разхода при този тип климатици е по-висок, а технологията вече поостаря. Ако решите да се снабдите с такива климатици, помислете дали си струва да спестите 200-300 лева, но да не можете да се възползвате от модерната и високоефективна технология на иновативните нови системи.

Предприемчивите и мъдри клиенти винаги залагат на инверторните и хиперинверторните климатици. Икономични, с много нови функции и екстри и разбира се с приятна за окото визия те се утвърждават на пазара и обществото все повече разбира предимствата им. Днешният потребител търси уреда, който ще спести енергия, ще се поддържа лесно и няма да му създава неудобства при изпълнението на ежедневните задачи и занимания, а именно такива са инверторните климатици.

Най-добрият модел климатици е този, който отговаря на вашите специфични нужди т.е. да отговаря на следните критерии:
 • Икономичен
 • Ефективен
 • Елегантен
 • Достатъчно мощен
 • Доказана марка на пазара за климатици
 • Достъпен за вас и вашия бюджет
 • Тих
 • Грижещ се за качеството на въздуха в помещението
 • С дълга гаранция от фирмата-продавач
   
Фирмите, предлагащи климатици са длъжни да дадат гаранция за уреда, който ви продават. Добре е преди да закупите своите нови климатици да се уверите, че всичко е легитимно и фирмата ще изпълни условията за поддръжка. Най-честите пропуски са свързани с профилактиката на уреда. Тя трябва да се извършва от специалисти и да се прави редовно. Не е задължително климатикът ви да е счупен, когато се проверява. Това може да докаже, че всичко е наред и да потвърди неговата гаранция.

Задължително преди да се сдобиете с нов климатик, е да се съобразите с обема на самото помещение. Има и значение дали ще се топлите с него, разхлаждате или и двете. Никой не желае инсталираните в дома му климатици да изглеждат неестетично на фона на обзавеждането.

Тук можем да отбележим, че инверторните климатици от последните години са създадени така, че да стоят добре във всякакъв тип помещения и обстановки. Винаги, когато ви предстои покупка на климатици се възползвайте от съветите на експерт в областта и потърсете няколко независими мнения.